Brinkmannpassage, Haarlem

Brinkmannpassage, Haarlem

Plaats:
Haarlem

Wijk/ gebied
Centrum

Segment:
Retail, woningen en mixed-use

Energielabel:
A

In samenwerking met:
The Sting, gemeente, eigenaren kantoren, Markelaar Kroese Paternotte en Hulsker Architecten

Kern gegevens:
M2 commerciele ruimte: 9.232 m2
Aantal woningen: 23

Een passage, midden in het winkelhart, met leegstand, verloedering en een negatieve impact op de stad transformeren naar high end winkelstrip, met florerende horeca, een prachtige Sting en veel mogelijkheden voor wonen; dit is waar het bij de herontwikkeling van de Brinkmannpassage in Haarlem om ging. 

Geen gemakkelijke opgave. In 2012 werd de passage uitgeroepen tot het op een na lelijkste gebouw in Nederland. Een aantal projectontwikkelaars hadden al een poging gewaagd. Door letterlijk baanbrekend werk te leveren, vloeren te slopen en winkelmeters te saneren ontstond, waar eerst onder meer een smalle passage was, ruimte voor een prachtige winkel van 4.000 meter die in nauw overleg met The Sting werd ontwikkeld.

Een forse investering in het terugbrengen van een historische natuurstenen gevel betekende een flinke impuls voor de uitstraling van de Grote Markt, het centrale marktplein van Haarlem. Tegelijkertijd werden aan de andere kant van de passage de winkels aan de Barteljorisstraat geherpositioneerd. Met de komst van onder meer Sissy Boy en Rituals (in 2019) heeft de winkelstraat een hoogwaardig profiel gekregen dat de binnenstad verder versterkt. Als laatste fase van dit project worden de leegstaande kantoren boven de winkels nu getransformeerd tot woningen, wat ten goede komt aan de leefbaarheid van de binnenstad. Zo is de Brinkmannpassage omgetoverd tot een eigentijds winkel- en wooncomplex met een positieve impact op de binnenstad van Haarlem.

Print Friendly, PDF & Email