Cruquius, Amsterdam

Cruquius, Amsterdam

Plaats:
Amsterdam

Wijk / gebied:
Oostelijke havengebied
Grootte van het terrein circa 10 ha

Categorie:
Wonen
Gemengdstedelijk gebied

Programma:
Aantal woningen: 1500
14.000 M2 commercieel vastgoed

Uitvoeringstermijn:
2013-2024

Ontwerp en adviseurs:
Buro Lubbers, Geurts & Schulze Architecten, Rietveld Architects, Arons en Gelauff, LEVS, KCAP, Rijnboutt

Projectwebsite:
Cruquius.nl

Aan de wieg van een complete metamorfose

Binnen de ring van Amsterdam en aan het water ligt Cruquius, een voormalig industrieterrein. In 2007 kocht Amvest op Cruquius het eerste stuk grond. Ondanks de crisis en gemeentelijke bouwstop gingen we daar mee door. Wij geloofden in de metamorfose van het gebied tot een levendig woon-, werk- en recreatiegebied.

 

Cruquius. Een grensverleggende ontwikkeling

De vernieuwing van het Cruquiusgebied verloopt anders dan in andere gebieden in Amsterdam. De gemeente heeft niet zelf een stedenbouwkundig plan gemaakt. Ze laat het initiatief en de verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaars. Amvest, de grootste eigenaar in het Cruquiusgebied, heeft samen met het Stadsdeel Oost de spelregelkaart geïntroduceerd. Alle plannen moeten passen binnen de voorwaarden uit de spelregelkaart. Vanaf het begin is Amvest gaan ‘programmeren’ met belanghebbende partijen. Zoals huidige en toekomstige bewoners, omwonenden, bedrijven en de gemeente. Door deze participatie zijn de bestemmingsplannen zonder zienswijzen geaccepteerd en kon de bouw snel beginnen. Kortom, een nieuwe manier van ontwikkelen gebaseerd op wederzijds respect.

 

Placemaking

Amvest zette Cruquiuseiland op de kaart door tijdelijke bedrijvigheid toe te laten. Zoals een sloepenbouwer, kunstenaars en broedplaatsen. Een schot in de roos was de komst van The Harbour Club. Het loopt zo goed, dat het nu een permanente plek heeft gekregen.

 

Cruquius: Amsterdam aan het water

Cruquius wordt een aantrekkelijk, levendig en daarmee duurzaam gebied. De komende jaren realiseert Amvest hier circa 1.500 woningen, waarvan het grootste deel in het middenhuursegment. Uiteraard bouwen we met duurzame materialen een minimale footprint. In de kwaliteit van de openbare ruimte wordt volop geïnvesteerd. Cruquius krijgt een karaktervolle mix van stijlvolle nieuwbouw, industriële historie en veel groen. Sinds 2018 is het hoofdkantoor van Amvest ook op Cruquius te vinden. Amvest is verantwoordelijk voor de planvoorbereiding, het planologisch proces en de uitvoering.

Print Friendly, PDF & Email