Duin, Almere

Plaats:
Almere

Wijk / gebied:
Direct aan het Ijmeer in de kustzone van Almere-Poort

Categorie:
Wonen

Programma:
Totaal circa 3.000 woningen en 100.000 m2 kantoren, detailhandel, horeca, leisure, maatschappelijke voorzieningen, zorg en welness.

Uitvoeringstermijn:
2013-2025

Ontwerp en adviseurs:
BVR-adviseurs, ZUS (zones urbaines sensibles), Groosman en partners, Klunder Architecten, Merktuig, Gusto Media, Beeldenfabriek, Infravast Advies, Planterra

Projectwebsite:
Duin.nl

DUIN is een bijzondere ontwikkeling op een fantastische plek. Direct aan het IJmeer, met zicht op Amsterdam, wordt een uniek stuk stad gemaakt in een nieuw duinlandschap. Met echte duinen tot wel 10 meter hoog, bossen en stranden. Met een jachthaven en een levendige boulevard met appartementen, winkels, restaurants etc. Volop ruimte dus om te wonen, ondernemen en recreëren.

Plan DUIN: de Vinex voorbij

Almere moet groeien. Om het woningtekort in onder meer Amsterdam en Utrecht op te vangen. Almere, de stad die niet automatisch nieuwe bewoners trekt. Zoals Amsterdam en Utrecht met hun oude binnensteden en culturele voorzieningen. Dat vergt inspiratie, inspanning en lef. Geen nieuwe Vinexwijk. Amvest zag in een verlaten strook dijkweg langs het bos naast de jachthaven van Almere een plek waar iedereen wil wonen en recreëren, met slippers aan de voeten. Een plek waar je het ultieme duingevoel kunt creëren aan het Almeerse strand. Amvest won met haar plan DUIN de door de gemeente uitgeschreven besloten prijsvraag onder beleggers.

Vrachtwagens vol zand

Vrachtwagens vol zand uit het IJmeer en Markermeer werden naar het circa 100 hectare grote gebied gebracht. Om stranden en duinen aan te leggen naast de bestaande bossen aan het IJmeer. In dit nieuwe duinlandschap realiseert Amvest de komende tien tot vijftien jaar in totaal circa 3.000 woningen, horeca, hotel(s), winkels, zorgvoorzieningen, onderwijs, kantoren, welness en leisure. De duinen vormen de overgang van het achterland naar het strand. De duingebieden worden van elkaar gescheiden door twee bosrijke delen, waar Amvest ook wonigen realiseert. De ervaring van wonen in de natuur maakt DUIN zo bijzonder.

Leven aan het strand

Elk woningtype is speciaal voor DUIN ontworpen, van een  DUIN Strandhuis tot de luxe DUIN Villa. De huizen worden gemaakt van natuurlijke materialen en met kleurstellingen die passen bij het duinlandschap. Er is goed nagedacht over flexibiliteit, bergruimte en uitbreidbaarheid. Langs de boulevard, bij het strand en de jachthaven, komt het stedelijke deel van DUIN. Hier, in Kop Zuid, komen comfortabele en moderne appartementen met een uniek uitzicht over het IJmeer. Bovendien komen hier de winkels, horeca, hotels, wellness, zorg en andere voorzieningen. De boulevard wordt aangelegd op de hoogte van de dijk waardoor je zonder obstakels zo het strand of de passantenhaven op kunt lopen.

Kom logeren in de proefwoningen

Een gebied op de kaart zetten is geen natuurverschijnsel, daar moet je hard aan werken. In DUIN in Almere heeft Amvest bijvoorbeeld vier woningen neergezet waarin mensen konden ‘proefwonen’. Dat heeft uitstekend gewerkt. Het concept van DUIN slaat aan. Nieuwe bewoners zijn enthousiast over het bijzondere duinlandschap met hoogteverschillen, slingerende woonstraten en schelpenpaadjes, de locatie aan het water, dicht bij de A6 en A1. En natuurlijk de hoge kwaliteit van de woningen, de keuzevrijheid en het korte bouwproces.

Print Friendly, PDF & Email