Rhapsody in West

Rhapsody in West, Amsterdam

Plaats:
Amsterdam

Wijk/ gebied
Bos en Lommer

Segment:
Woningen

Opgeleverd:
2019

Energielabel:
A++

In samenwerking met:
TANGRAM Architekten, Smit’s Bouwbedrijf, Bouwbedrijf De Nijs

Kern gegevens:
Aantal woningen: 239 huurwoningen
M2: ca. 50 tot 110m2
Huurprijs: €800,- tot €1.095,-
M2 commerciele ruimte: 388m2

Projectenwebsite:
www.hureninrhapsody.nl

Duurzaam woonproject in de Kolenkitbuurt

Rhapsody in West is een duurzaam woonproject in Amsterdam Bos en Lommer. Het project omvat 239 huurwoningen in het middensegment, 196 parkeerplaatsen in een half verdiepte garage en een gezamenlijke binnentuin. In een afzonderlijke ruimte van 388 m2 komt huiskamerconcept The Villy, een ontmoetingsplek voor bewoners en mensen uit de buurt.

Eind 2014 werd voor deze locatie een aanbesteding uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Samen met maar liefst zes andere partijen werd een plan ontwikkelt wat heeft geleid tot een mooie samensmelting van ideeën. Zo werd Rhapsody in West ontwikkeld vanuit de doelstelling positief bij te dragen aan het gebied, de bewoners in de wijk en het milieu.

Het woonproject heeft met een negatieve EPC een zeer goede energieprestatie. Alle gebouwen zijn aangesloten op het stadswarmtenetwerk en de daken vormen tezamen een immense zonne-energiecollector. De ronde vormen van de gebouwen buigen het geluid van de ringweg A10 sterk af en daarnaast kunnen bewoners gebruik maken van gedeelde mobiliteitsvoorzieningen.

Het is een uniek top down – bottum up project waarbij in een vroeg stadium contact is gezocht met de buurt. De locatie had lange tijd een belangrijke functie als groene ruimte en ontmoetingsplek voor de buurt. Daarom is tijdens de bouw actief samengewerkt met de bewoners uit de buurt. Het binnenterrein is vrij toegankelijk en biedt toegang tot de KolenkitKas waarin activiteiten worden georganiseerd voor de hele wijk. Daarnaast biedt het wooncomplex een logeerhuis voor bezoekende familieleden van bewoners uit de buurt. Met de benoeming van vijf community managers is continuering van buurtparticipatie gegarandeerd.

Print Friendly, PDF & Email