Strijp R, Eindhoven

Strijp R, Eindhoven

Plaats:
Eindhoven

Wijk/ gebied
Strijp R, voormalig industrieterrein Philips

Segment:
Woningbow, mixed use

Samenwerking met: 
Diederen Dirrix, Houben Van Mierlo, Thijs Asselbergs, Eek en Dekkers, Bedaux De Brouwer, Happel Cornellisse Verhoeven, Hilberink Bosch

Opgeleverd/ op te leveren:
2011-2020

Kerngegevens:
Circa 500 huur- en koopwoningen, zelfbouwkavels. Werkplaats, winkel, showroom en horecagelegenheid van Piet Hein Eek

Projectwebsite:
StrijpR.nl

Home for inventive people

Strijp R is een voormalig industrieterrein van Philips middenin Eindhoven. Ooit het hart van de beeldbuisproductie. Amvest ontwikkelt het terrein (circa 18,8 ha.) tot een hoogwaardig, nieuw woongebied. Dat zowel past bij de geschiedenis als de toekomstige ontwikkeling van Eindhoven. Strijp R omvat zo’n 500 woningen voor mensen die bijdragen aan dé technologiestad van Nederland.

Strijp R is geen standaard nieuwe woonwijk aan de buitenrand van de stad. Strijp R ligt middenin Eindhoven. Strijp R was één van de drie industrieterreinen van Philips in het stadsdeel Strijp. In 2005 kocht Amvest het terrein, waar toen nog geen mensen woonden. Door de ligging, de groene zomen en het industriële erfgoed, zagen we kansen om een woonwijk met een geheel eigen karakter te creëren.

Strijp R werd de eerste gebiedsontwikkeling van Amvest. Een gebiedsontwikkeling die de blauwdruk werd van de Amvest aanpak. Met het creëren van een duidelijke identiteit, voordat je plannen maakt. Strijp R was ook een landelijke primeur. Zeker hoe we al aan de tekentafel de participatie organiseerden met toekomstige stakeholders en buurtbewoners. De omgeving van Strijp R bestond uit typische arbeidersbuurten. Zij werden intensief betrokken in het voortraject. Omdat de nieuwbouw echt onderdeel van de wijk moest worden en geen aparte enclave.

In nauwe samenwerking met de gemeente Eindhoven werkten we onze visie op het gebied uit. Met aandacht voor de vraag op de woningmarkt. We kozen ervoor het terrein te ontwikkelen voor toekomstige bewoners die passen bij het streven van Eindhoven om ‘leading in technology’ te zijn. De identiteit werd ‘Home for inventive people’ met als pijlers: kenniswerkers en internationalisering. Thema’s die nu in Eindhoven gemeengoed zijn, maar toen nog nieuw. Vanuit die identiteit werden consequent keuzes gemaakt. Over architectuur, groen, de manier van samenwonen, de mix van functies. Zorgvuldig en tot in detail.

Door strak vast te houden aan de identiteit, ook door de crisisjaren heen, is Strijp R een unieke, comfortabele woonwijk geworden. Fraaie, architectonische huizen naast een groots en industrieel pand. Een verlaten perronnetje met een karakteristiek uiterlijk en volgroeide bomen uit het Philips-tijdperk. Je proeft het industriële verleden. Dat maakt deze wijk zo bijzonder en anders dan andere nieuwbouwwijken. Het is een wijk die Eindhoven helpt om talent aan te trekken en vast te houden.

De eerste bewoner en kwartiermaker van de wijk werd Piet Hein Eek. Hij besloot zijn werkruimtes, showroom en een restaurant te vestigen in een oud fabriekspand van Philips. Piet Hein Eek past ook perfect bij de identiteit van de buurt. Dat strakke vasthouden aan de identiteit is succesvol gebleken. Strijp R is een fijne buurt en gemeenschap aan het worden. Met een eigen karakter, tevreden bewoners en onderlinge samenhang.

Alle huurwoningen in Strijp R zijn aangekocht door Amvest Investment Management, die ze opneemt in de portefeuille van het Amvest Residential Core Fund.

Print Friendly, PDF & Email