Kernwinkelgebied, Tilburg

Kernwinkelgebied, Tilburg

Plaats:
Tilburg

Wijk/ gebied
Centrum

Segment:
Winkel en wonen

Samenwerking met:
Gemeente Tilburg en Winkelrondje (Combinatie Volker Wessels & Van Schijndel)

Opgeleverd/ op te leveren:
Het Noordeijke gedeelte van de ontwikkeling is, met uitzodering van de woontoren, medio 2018 opgeleverd. De zuidelijke ontwikkeling is naar verwachting Q4 2020 / Q1 2021 gereed

Investering (€):
Circa EUR 80 miljoen door de gemeente Tilburg, Wereldhave en Winkelrondje

Kerngegevens:
Het doel van het project was om geen winkel M2 in Tilburg toe te voegen, maar de kwaliteit van de M2 te verbeteren. Het aantal winkelmeters is dus nagenoeg gelijk gebleven. In het totaal wordt er circa 24.000 M2 wonen toegevoegd boven de winkels.

Projectwebsite:
www.wereldhave.com/portfolio/

Tilburg is de zesde grootste stad van Nederland, maar bleef als ‘winkelstad’ achter bij buursteden zoals Eindhoven en Breda. Belangrijke redenen hiervoor waren de gebrekkige routing door het winkelgebied, het eenzijdige winkelaanbod, grote leegstand en het gebrek aan investeringen in de binnenstad.

In januari 2016 hebben de gemeente Tilburg, Wereldhave en Winkelrondje de handen ineen geslagen en is in een paar maanden tijd een uiterst ambitieus plan uitgewerkt om het kernwinkelgebied in Tilburg sterk te verbeteren. In de tweede helft van 2016 is de daadwerkelijke verbouwing al gestart, met als resultaat dat in augustus 2017 de nieuwe Hudson’s Bay, de flagship store van Hema, het merendeel van de nieuwe passage en 7 nieuwe winkels op het Pieter Vreedeplein geopend zijn.

In de tweede helft 2018 gaan de voorbereidingen voor de verbouwing van het tweede gedeelte van start, waarbij onder meer de Emmapassage volledig vernieuwd wordt en het tweede gedeelte van de nieuwe doorgang gerealiseerd zal gaan worden. Medio 2021 zal dit hele project gerealiseerd zijn.

Het project is om meerdere redenen uniek in Nederland te noemen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat alle drie de partijen vanaf het begin bereid zijn geweest om fors te investeren in Tilburg. Een tweede reden is dat er sprake is van een bijzonder constructieve samenwerking tussen de drie partijen. Mogelijke issues worden onmiddellijk opgelost en alle partijen onderschrijven het belang van het project voor de stad. Tenslotte wordt alles gerealiseerd in een uniek tempo en wordt de binnenstad van Tilburg in vijf jaar volledig getransformeerd tot een aantrekkelijke winkelstad voor alle doelgroepen.

Print Friendly, PDF & Email